viernes, 1 de febrero de 2013

Manifest de la Coordinadora Laboral de Centres Sanitaris de Catalunya


EN DEFENSA DEL DRETS D’USUARIS I TREBALLADORS DE LA SANITAT CATALANA

Manifest de la Coordinadora Laboral de Centres Sanitaris de Catalunya
En nom d’una crisi que no és més que una estafa, el Govern de la Generalitat de Catalunya està desmontant el que, encara que deficient, es coneixia com a estat de benestar, afectant els drets bàsics de la major part de la població: serveis socials, educació, sanitat, dret a l’habitatge, dret al treball digne....
En el sector sanitari, les retallades posen en perill la continuïtat d’una assistència sanitària pública considerada com a molt eficient, fins ara, per la població del país malgrat la manca de transparència del seu finançament i de l’entrellat de fundacions i empresas amb ànim de lucre que la sostenen.
Des de la Coordinadora laboral de centres sanitaris de Catalunya fem una crida a treballadors i treballadores, usuaris i usuàries per defensar una sanitat pública, gratuïta en el moment de la seva prestació, universal i de qualitat. I és per això que:
 Exigim al govern que prioritzi amb urgència el finançament de la salut per aturar el deteriorament de l’assistència sanitària pública que estem patint.
 Exigim als gestors i als polítics responsabilitat i compromís envers la ciutadania. Abans de retallar pressupostos i prestacions des dels òrgans públics, s’han de depurar responsabilitats pels casos de corrupció i també per la mala gestió, eliminar bosses d’ineficàcia i aprimar el nombre d’alts càrrecs i els seus salaris. Cal que es donin a conèixer guanys i incentius, pactes i compromisos, encàrrecs i estudis a empreses alienes, així com les indemnitzacions que reben responsables i gestors quan cessen.
 Exigim que es facin públics tots els comptes d’explotació i els balanços comptables dels centres que ofereixen assistència sanitària, públics o concertats, i que es puguin contrastar amb el registre de la seva activitat.
 Demanem als interlocutors socials que no signin cap retallada que lesioni la qualitat del servei públic i els drets dels treballadors que representen. Defensem el manteniment dels recursos humans i materials, els drets sociolaborals del personal i les ratios assistencials i ens oposem als tancaments de llits i de quiròfans i a la retallada d’activitat de serveis i centres d’assistència, que allarguen les llistes d’espera i deixen l’atenció d’una part de la població en precari.
 Estem en contra dels repagaments instaurats pels governs espanyol i català. Argumentar que així es disminuirà la despesa farmacèutica és fal·laç; el que cal per disminuir-la és racionalitzar l’ús dels medicaments, extendre l’ús de genèrics i de dosis ajustades al tractament prescrit i evitar-ne el consum excessiu que sols afavoreix els interessos de les multinacionals. Igualment abominem del retall de la cobertura que considerem indigne i insolidari.
Entenem que la intenció de les retallades en l’assistència sanitària pública va íntimament lligada al propòsit privatitzador d'unes poques persones vinculades, en alguns casos, a l’actual Govern de la Generalitat i amb forts interessos per mercantilitzar, en profit propi, la sanitat i els serveis públics. Considerem que aquest propòsit contribuirà, si no s’atura, a encarir i empitjorar la qualitat de la sanitat pública i és per això que creiem urgent invertir la tendència.
És el nostre propòsit iniciar accions conjuntes en oposició a les retallades i convidar al conjunt de treballadors i treballadores del sector sanitari i a la població de Catalunya a participar, amb nosaltres, en la defensa del dret a una sanitat pública, de qualitat, gratuïta i per a tothom.
La sanitat no està en venda, es defensa!

No hay comentarios:

Publicar un comentario